Skotské kořeněné pivo
Metličkou ušlehejte vejce s 1 dl piva, dokud směs nenapění. Zbývající pivo zahřejte v malém hrnci, ale nenechte projít varem. Za stálého míchání vlijte na napěněnou směs ohřáté pivo. Pak vše přelijte zpět do hrnce a přidejte med, máslo a koření. Znovu zahřejte, ale ne do varu. Nalejte do džbánků a pijte teplé, nejlépe u hřejícího krbu.
Svařené jablečné víno
Ve velkém hrnci smíchejte víno, cukr, tyčku skořice a muškát. Do plátna vložte nové koření a lžičku celých hřebíčků a zavažte. Vložte pytlíček s kořením do hrnce a přiveďte k varu. Uberte teplotu, přikryjte a povařte ještě 5 – 10 min. Vyndejte koření a odložte. Podávejte ve džbáncích, vždy s řezem pomeranče, do kterého předem zapíchnete hřebíček (dle chuti). Můžete také přizdobit skořicovými tyčinkami.
Colcannon – věštecké brambory se zelím
Brambory oloupejte, uvařte, osušte a namačkejte. Uvařené zelí nakrájejte a přimíchejte do namačkaných brambor. Nakrájenou cibuli poduste na másle doměkka a vmíchejte ji k bramborám a zelí. Dovnitř směsi zamíchejte i věštecké předměty, a chcete-li, přidejte i kousky uzeného nebo špeku. Do každé porce udělejte doprostřed jamku, do které dejte máslo. Podávejte na nahřátých talířích.
Jablečný koláč se skořicí
Ušlehejte vejce s jedním hrnkem cukru. V malém rendlíku smíchejte smetanu s máslem a solí a zahřejte téměř k bodu varu. Odstavte z plotny a ihned obsahem rendlíku přelijte ušlehanou vaječnou směs. Přimíchejte strouhané jablko, mouku, kypřící prášek a skořici. Takto připravené těsto nalijte do vymazaného pekáčku. Chcete-li přidat věštecké předměty (viz předchozí recept), učiňte to teď. Poté poklaďte plátky jablek a poprašte zbylým moučkovým cukrem. Pečte při teplotě 200´C přibližně 20 min (nebo do ztuhnutí těsta). Podávejte teplé, se šlehačkou nebo zakysanou smetanou.
AUTORKA : Lucie Němcová
Lucii najdete na : https://cesta-knezky.webnode.cz
nebo na : https://www.facebook.com/Cesta-kněžky-102229884752575/
Zdroj: upraveno podle knihy Joanne Asalové, Keltská lidová kuchyně, Volvox Globator 1998