Samhainové recepty : Lucie Němcová

Skotské kořeněné pivo

  • 4 vejce
  • 9 dl + 1 dl lehkého piva typu „ale“
  • ¼ hrnku medu z jetele (lze koupit např. v prodejně Marks Spencer)
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • ¼ lžičky muškátového oříšku
  • ¼ lžičky skořice
  • ¼ lžičky hřebíčku (dle chuti)

Metličkou ušlehejte vejce s 1 dl piva, dokud směs nenapění. Zbývající pivo zahřejte v malém hrnci, ale nenechte projít varem. Za stálého míchání vlijte na napěněnou směs ohřáté pivo. Pak vše přelijte zpět do hrnce a přidejte med, máslo a koření. Znovu zahřejte, ale ne do varu. Nalejte do džbánků a pijte teplé, nejlépe u hřejícího krbu.

Svařené jablečné víno

  • 1,5 l jablečného vína (mají např. v prodejnách Ikea i v nealko verzi)
  • ½ hrnku hnědého cukru
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • 15 cm skořice v celku
  • 1 lžička celých kuliček mletého koření
  • 1 lžička + 8 celých hřebíčků
  • 8 řezů pomeranče, i s kůrou
  • kousek plátna nebo zásobník na vaření koření

Ve velkém hrnci smíchejte víno, cukr, tyčku skořice a muškát. Do plátna vložte nové koření a lžičku celých hřebíčků a zavažte. Vložte pytlíček s kořením do hrnce a přiveďte k varu. Uberte teplotu, přikryjte a povařte ještě 5 – 10 min. Vyndejte koření a odložte. Podávejte ve džbáncích, vždy s řezem pomeranče, do kterého předem zapíchnete hřebíček (dle chuti). Můžete také přizdobit skořicovými tyčinkami.

Colcannon – věštecké brambory se zelím

  • 1 kg brambor
  • 1 hrnek uvařeného zelí
  • 1 nadrobno nakrájená cibule nebo šalotka
  • máslo
  • sůl a pepř
  • kousky uzeného nebo špeku (dle chuti)
  • věštecké předměty (každý zabalený zvlášť do pečícího papíru): náprstek (symbol staropanenství), hrášek (chudoba), prstýnek (svatba), mince (bohatství), dřívko (poutnická hůl, symbolizující dalekou cestu)

Brambory oloupejte, uvařte, osušte a namačkejte. Uvařené zelí nakrájejte a přimíchejte do namačkaných brambor. Nakrájenou cibuli poduste na másle doměkka a vmíchejte ji k bramborám a zelí. Dovnitř směsi zamíchejte i věštecké předměty, a chcete-li, přidejte i kousky uzeného nebo špeku. Do každé porce udělejte doprostřed jamku, do které dejte máslo. Podávejte na nahřátých talířích.

Jablečný koláč se skořicí

  • 2 vejce
  • 1 a půl hrnku cukru
  • ¾ dl smetany
  • 125 g změklého másla
  • špetka soli
  • 1 nastrouhané jablko bez slupky
  • 1 a půl hrnku mouky
  • 1 a půl lžičky kypřícího prášku
  • 1 a půl lžičky mleté skořice
  • 4 středně velká jablka, nakrájená na plátky

Ušlehejte vejce s jedním hrnkem cukru. V malém rendlíku smíchejte smetanu s máslem a solí a zahřejte téměř k bodu varu. Odstavte z plotny a ihned obsahem rendlíku přelijte ušlehanou vaječnou směs. Přimíchejte strouhané jablko, mouku, kypřící prášek a skořici. Takto připravené těsto nalijte do vymazaného pekáčku. Chcete-li přidat věštecké předměty (viz předchozí recept), učiňte to teď. Poté poklaďte plátky jablek a poprašte zbylým moučkovým cukrem. Pečte při teplotě 200´C přibližně 20 min (nebo do ztuhnutí těsta). Podávejte teplé, se šlehačkou nebo zakysanou smetanou.

AUTORKA : Lucie Němcová

Lucii najdete na : https://cesta-knezky.webnode.cz 

nebo na : https://www.facebook.com/Cesta-kněžky-102229884752575/


Zdroj: upraveno podle knihy Joanne Asalové, Keltská lidová kuchyně, Volvox Globator 1998

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.